Sisustuksessa voidaan käyttää värejä sen mukaan millaisessa ympäristössä asukas viihtyy. Sisustukseen voi luoda erilaisia väriharmonioita. Neutraaliin väritykseen on helppo vaihtaa tehostevärejä esim. tekstiileillä. Toiset kaipaavat enemmänkin väriä ympärilleen, kun taas toiset kokevat liian värikkään ympäristön ahdistavaksi. Väreillä on paljon hyviä ja huonoja psykologisia ja fyysisiäkin vaikutuksia.
Jotkut värit ovat kestosuosikkeja, monet tulevat ja menevät muodin ja mieltymysten mukana. Isoihin sijoituksiin joita ei aiota lähivuosina vaihtaa kannattaa valita neutraalit värit, joista ihan oikeasti uskoo pitävänsä kymmenenkin vuoden kuluttua. Muoti-/tehostevärit on helpompi tuoda tekstiileillä ja vaikka jonkin seinän maalaamisella kuin esim. kiinteissä kaapistoissa. Värejä ympärilleen kaipaavan ei kuitenkaan kannata elää varman päälle neutraalissa ympäristössä, vaan tuoda värejä ympäristöönsä rohkeasti.
Värejä kannattaa aina katsoa siinä ympäristössä ja valaistuksessa johon ne ovat tulossa. Valo tekee värin, ja väri näyttää hieman erilaiselta eri valaistuksessa.
Väreillä voi vaikuttaa sekä sisustukseen että ihmisen mielialaan ja vointiin monin tavoin. Väreillä voi myös muuttaa ympäristön mittasuhteita. Toiset värit loitontavat, toiset tuovat lähemmäksi, toiset lämmittävät, toiset rauhoittavat..
Punainen
Punainen on kuuma ja silmiinpistävä väri. Sisustuksessa se sopii paremmin yksityiskohtiin kuin esim. seinien väriksi. Piristeenä hyvä väri. Isoina pintoina punainen kiihdyttää ja voi ärsyttää.
Murretut ja taitetut punaiset ovat vähemmän hyökkääviä. Vaaleanpunainen, monen pienen tytön suosikki, on tummaa punaista paljon herkempi ja rauhallisempi väri.
Oranssi
Oranssi on vaikutuksiltaan hieman kuin punainenkin. Iloinen, silmiinpistävä, lämmittävä ja tilaa pienentävä. Sopii myös paremmin piristeeksi kuin isoihin pintoihin.
Keltainen
Keltainen on valoisa, iloinen, lämmin, kevyt ja hyvin silmiinpistävä väri. Hyvä piriste. Keltainen hieman pienentää tilaa. Sopii tehosteeksi ja yksityiskohtiin, hieman vaaleampana myös isoihin pintoihin.
Vihreä
Vihreä rauhoittaa. Vihreä on neutraali tausta, sopii moniin tiloihin. Vihreä säilyttää tilan mittasuhteet. Tasapainoinen väri.
Sininen
Monen Suomalaisen perinteinen suosikki. Sininen avartaa ja viilentää tiloja. Sinisestä tulee mieleen sinitaivas, vapaus, viileys, hiljaisuus ja rauhallisuus. Ripauskin sinistä tekee tunteen että tilassa on helpompi hengittää.
Violetti
Violetti on viileä, rauhaton, juhlava, vaikeammin havaittava. Violetti tuo pinnan lähelle.
Vaaleampi hillitympi violetti sopii sisustukseen isoihinkin pintoihin, tummempana ja täyteläisempänä yksityiskohtiin tehosteeksi.
Ruskea
Neutraali, rauhoittava ja vankka. Parhaita värejä lattiaan. Puun väreissä ja hiekan sävyisenä tuovat sisustukseen maanläheisyyttä. Ruskea kaipaa yleensä jotain toistakin väriä rinnalleen.
Valkoinen
Valkoinen on suosittu väri sisustuksessa. Valoisa ja hyvä pari väreille. Puhtaana kovana valkoisena hieman kylmä ja kliininen. Sävytettynä tunnelmallisempi.
Valkoiseen perustuvat sisustukset ovat hienoja ja valoisia kun ovat ajatuksella suunnitellut ja toteutetut. Yleensä ihminen kaipaa jotain väriä valkoisen rinnalle.
Musta
Musta pimentää ja isoina määrinä voi masentaa. Tehokas ja toimiva elementti joihinkin kohteisiin. Tehostaa muita värejä. Hyvä valkoisen rinnalla.
Harmaa
Hieno tausta muille väreille. Tyylikäs, mutta kaipaa rinnalleen toistakin väriä, yksistään tälläkin masentava vaikutus.